Evanjelické gymnázium v Prešove má certifikát na vyučovanie nemčiny

02.04.2004 Celý región

Evanjelické kolegiálne gymnázium (EKG) v Prešove získalo ako prvá škola na území Prešovského kraja certifikát na vyučovanie nemeckého jazyka podľa štandardov...
Evanjelické kolegiálne gymnázium (EKG) v Prešove získalo ako prvá škola na území Prešovského kraja certifikát na vyučovanie nemeckého jazyka podľa štandardov Spolkového úradu Nemecka pre zahraničné školstvo.

Osvedčenie prevzal 1. apríla riaditeľ školy Milan Černaj z rúk Heinricha Heinrichsena, odborného poradcu pre nemecký jazyk v SR.
Nemecký jazykový diplom (Deutsches Sprachdiplom) umožní každému svojmu vlastníkovi po maturite priamy prístup na univerzitu v NSR. Vzťah upravuje medzivládna dohoda SR a NSR. Štandardy vyučovania nemčiny vo svete spracovala asi pred 50 rokmi konferencia ministrov kultúry spolkových krajín Nemecka. Na východnom Slovensku asi pred 12 rokmi získali podobný certifikát dve gymnáziá v Košiciach.
Černaj zdôraznil, že proces, ktorý štandardne trvá dva roky, zvládli za pol roka od podania žiadosti o certifikáciu koncom minulého školského roka. Podmienkou, aby škola získala taký certifikát je jednak rozšírené vyučovanie nemeckého jazyka, jednak odborne zdatní vyučujúci. Kabinet nemeckého jazyka je v rámci EKG najpočetnejšie obsadený a v poslednom období sa o zvýšenie odbornej úrovni jeho členov stará aj lektor Kai Fürst z NSR. O kvalite vyučovania nemčiny na škole svedčí aj mnoho úspechov študentov v olympiáde nemeckého jazyka. Napr. poslednou víťazkou celoslovenského kola bola žiačka EKG Simona Saifová.
Skúšky sa na EKG podľa spomínaných štandardov robili externou formou už aj v minulom období. EKG ich bude môcť prvýkrát samostatne vykonať v školskom roku 2004/2005 a v jednej triede sa na ne chystá asi 20 žiakov.
Činnosť EKG obnovili v septembri 1996, a to po 51-ročnej pauze. Škola vznikla v roku 1667 a pôsobila do roku 1946. Jej súčasným zriaďovateľom je Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku. Tá udelila súhlas na žiadosť o získanie certifikátu. EKG má v súčasnosti 386 žiakov v dvoch formách - štvorročnej a osemročnej.

(jj)
 

Vyberte región